När vi blir äldre genomgår vi förändringar som kan försvaga vår syn och ögonhälsa. Våra ögonlock kanske inte sprider tårarna så bra som de borde när vi blinkar, de tårproducernade körtlarna och de fettproducerande meibomska körtlarna kan också fungera sämre. Det kan resultera i att det tunna skikt över ögats framsida, som kallas tårfilm, får sämre kvalitet, vilket kan leda till torra ögon.
Ögontorrhet är vanligare hos kvinnor än hos män. Det kan bero på hormonförändringar under klimakteriet eller graviditeten. Hormonläkemedel kan också vara en utlösande faktor.
Läkemedel och vissa hälsotillstånd som blir vanligare när vi åldras, kan också öka risken för ögontorrhet och andra ögonproblem (t.ex. mediciner mot högt blodtryck eller hälsoproblem som diabetes, reumatoid artrit och Parkinsons sjukdom).
Andra problem som påverkar ögonhälsan hos vuxna, som blefarit, en inflammation i ögonlocken, är vanligare hos personer över 50, och vissa typer av blefarit kan påverka ögonhälsan för i första hand kvinnor.
Problem med ögonhälsan är inte lätt att råda över, men den goda nyheten är att det finns ett antal saker du kan göra för att behandla symtomen och upprätthålla en livslång god ögonhälsa. Att hålla jämna steg med din dagliga ögonvårdsrutin, skapa nya vanor för bättre ögonhälsa och applicera ögondroppar kan hjälpa till att hålla ögonen i gott skick.
Se "Ögonvård för vuxna" och upptäck vad du kan börja göra idag för att behålla en god ögonhälsa.