Hoppa till huvudinnehåll

OCUTEARS® FAQs

 1. Varför gör skärmar torra ögon värre?

  När du tittar på en skärm är det vanligt att du blinkar mer sällan. Detta är ett problem eftersom regelbundet blinkande är nödvändigt för att fräscha upp tårfilmen på ögonen – ett tunt lager av vätska som skyddar ögats yta. Som ett resultat av detta kan du uppleva suddig syn och obehag i ögonen.

 2. Varför gör luftkonditionering ögonen torrare?

  Luftkonditioneringsanläggningar och miljöer med torr luft, t.ex. på flygplan, kan orsaka en typ av torra ögon som kallas evaporativa torra ögon. När temperaturen är låg kan detta minska förmågan hos de Meibomska körtlarna på ögonlocken att utsöndra oljor som hindrar tårarna från att avdunsta för snabbt.

 3. Är alla ögondroppar lika?

  Det finns många olika typer av ögondroppar som hjälper till att behandla problem med torra ögon. De har alla olika recept och aktiva ingredienser, och passar olika typer av och orsaker till torra ögon. Till skillnad från många andra ögondroppar innehåller Ocutears® HYDRO+ en hög koncentration (0,4 %) av tvärbunden hyaluronsyra. Ocutears® ALO+ innehåller också tvärbunden hyaluronsyra (0,2 %) men även lindrande aloe vera mot röda, irriterade och känsliga torra ögon.

 4. Vad är tvärbunden hyaluronsyra och varför är den bättre än vanlig hyaluronsyra?

  Tvärbunden hyaluronsyra är en avancerad form av hyaluronsyra, som är designad för att efterlikna beteendet hos dina naturliga tårar.

 5. Vilka är fördelarna med aloe vera i Ocutears® ALO+?

  Aloe vera är en gel som utvinns ur bladet på aloe vera-växter. Den har fuktgivande och antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan minska irritation och röda ögon.

 6. Hur vet jag vilka Ocutears® -ögondroppar som är bäst för mig?

  Ocutears® -ögondroppar finns tillgängliga i två olika typer av droppar – HYDRO+ och ALO+. Ocutears® HYDRO+ passar bäst för personer som har torra ögon på grund av lång skärmexponering, eller efter att ha genomgått ett kirurgiskt ögoningrepp. Ocutears® ALO+ är särskilt fördelaktig om du har röda ögon, irritation, känsliga ögon eller ofta exponeras för miljöförhållanden såsom solljus eller luftkonditionering.

 7. Om jag har torra ögon, varför rinner mina ögon hela tiden?

  Det kan förefalla märkligt men att ha torra ögon kan ofta leda till rinnande ögon. Om du har mycket tårvätska kan detta ge dig en känsla av tåriga, rinnande ögon. Detta kan inträffa om dina tårar är ur balans och irriterar ditt öga – som ett resultat av detta försöker dina ögon åtgärda problemet genom att utsöndra mer tårvätska. Dessa tårar kommer dock inte att göra något för att lugna eller skydda ytan på dina ögon.

 8. Vilka orsaker finns till ögonrodnad och irritation?

  Röda, kliande och irriterade ögon är troligen ett resultat av allergier eller säsongsbunden hösnuva. Men det är också möjligt att du kan ha en ögoninfektion, så det är alltid bäst att fråga din ögonspecialist om du har symtom som inte försvinner. I allmänhet har ögoninfektioner många fler symtom än ögonallergier, såsom flytningar eller ögonsmärta.

 9. Hur vet jag om jag har torra ögon?

  Torra ögon kan göra att dina ögon känns obehagliga, röda, kliande och irriterade. Dina ögon kan till och med vara mer vattniga än vanligt, och du kan upptäcka att dina ögon blir torra när du använder digitala skärmar eller utsätts för luftkonditionering och andra miljöförhållanden. Din syn kan till och med bli suddig då och då.

 10. Om jag har torra, kliande ögon på grund av hösnuva, kommer Ocutears® -ögondroppar att hjälpa mig?

  Ocutears® ögondroppar finns med två olika recept – i Ocutears® ALO+ används specifikt aloe vera för att lindra röda, irriterade och känsliga ögon.

 11. Innehåller Ocutears® -ögondroppar några konserveringsmedel eller fosfater?

  Nej, Ocutears® -ögondroppar är fria från konserveringsmedel och fosfater.

 12. Vad händer om Ocutears® -ögondroppar förvaras utanför de rekommenderade förvaringsförhållandena?

  Ocutears® -ögondroppar förblir stabila till utgångsdatum vid förvaring mellan 2 och 25 °C och i 6 månader vid förvaring mellan 25 och 40 °C. Om de förvaras vid en temperatur under 0 °C eller över 40 °C, ska de inte användas utan måste kasseras.

 13. Kan jag använda Ocutears® -ögondroppar med kontaktlinser?

  Ja, Ocutears® -ögondroppar är kompatibla med kontaktlinser och kan appliceras medan du bär dem.

 14. Kan Ocutears® -ögondroppar användas med andra ögondroppar? Måste jag vänta en viss tid efter appliceringen?

  Ja, Ocutears® -ögondroppar användas med andra ögondroppar. Det rekommenderas dock att du väntar 10 minuter innan du använder andra ögondroppar.

 15. Hur många droppar finns i en flaska och hur länge räcker de?

  Medelvolymen för en droppe är 30 mikroliter (0,03 ml), vilket betyder att det finns cirka 330 droppar i en 10 ml flaska. Så om du använder två droppar dagligen i båda ögonen, kommer en flaska att räcka i cirka 80 dagar. 

 16. Kan Ocutears® -ögondroppar användas för barn?

  Vi rekommenderar att du konsulterar en läkare som är specialiserad på ögonvård (t.ex. en ögonläkare) för råd innan du använder denna produkt på ett barn.

 17. Mitt barn har oavsiktligt råkat svälja Ocutears® -ögondroppar. Vad ska jag göra?

  I händelse av en oavsiktlig förtäring, kontakta en läkare. Den totala mängden av produkten är relativt liten, så även om den intas är det osannolikt att detta förorsakar allvarliga hälsoproblem. Kontrollera dock innehållsförteckningen om ditt barn är överkänsligt mot någon av ingredienserna och informera en läkare om så är fallet. Vi rekommenderar att produkten förvaras utom syn- och räckhåll för barn.

 18. Jag har en brännande känsla efter att ha använt Ocutears® HYDRO+ eller ALO+. Vad ska jag göra?

  Skölj ögonen i rikligt med kallt vatten så fort som möjligt. Rapportera eventuella bieffekter till din läkare eller farmaceut. Vi rekommenderar att du inte använder ögondroppar igen förrän du har rådfrågat din läkare eller farmaceut eftersom du kan vara känslig mot någon av ingredienserna.

VIKTIG ÖGONVÅRD FRÅN SANTEN

Titta igenom Santens produktsortiment för att hitta en lösning på ögonbehandling som passar dig och dina behov. Det finns en lösning som kan ge dig långvarig lindring vid ögontorrhet, blefarit och andra ögonsjukdomar.
ÄVEN I DETTA AVSNITT
Informationen på den här sidan ska inte ersätta läkares rekommendationer. Kontakta din läkare om du har någon fråga gällande hälsotillstånd, symtom eller behandlingar.