Hoppa till huvudinnehåll

Ordlista för ögonhälsa

Terminologin som används inom ögonhälsa kan vara förvirrande ibland. Därför har vi tagit fram en användbar ordlista för ögonhälsa. Den innehåller vanliga ord om ögonhälsa, ögonproblem och ögonvård, och förklarar vad de betyder.

Alfa bisabolol

Huvudkomponenten i kamomill-eterisk olja. Den har lugnande egenskaper och minskar rodnad och inflammation, även på känslig hud.

Aloe vera

En gel extraherad från aloe vera-växtens blad. Den har fuktgivande och antiinflammatoriska egenskaper som kan minska rodnad och irritation.

Antibiotika

Ett läkemedel som bekämpar bakterieinfektioner.

Antihistamin

Ett läkemedel som förhindrar eller minskar effekten av histamin och minskar kroppens allergiska reaktion.

Blefarit

Ögonlocksinflammation. Inflammation av ögonlockskanten. Ger bland bl.a. fjällning, rodnader och skorpor på ögonlocket.

Blefarokonjunktivit

Inflammation i ögonlockskanten och bindhinnan. Det är ett vanligt långvarigt tillstånd som kan leda till permanenta synförändringar om det inte behandlas.

Grå starr

Ett tillstånd där den genomskinliga skivan i ögat, känd som linsen, börjar bli gradvis grumlig, vilket resulterar i suddig, dimmig syn.

Cationorm®

De första konstgjorda tårarna som är positivt laddade och dras till ögats negativt laddade yta. Ger långvarig lindring genom att hjälpa fukten att stanna på ögonytan. Görs av Santen.

Datorsynsyndrom (digital ögonansträngning)

En grupp av besläktade ögon- och synproblem som orsakas av att människor spenderar långa perioder med en dator eller annan digital enhet.

Kornea

Hornhinnan, den skyddande, genomskinliga hinnan på ögats yta.

Tvärbundet

När små molekyler länkas samman till mycket längre nätverk. (t.ex. hyaluronsyra. Se förklaring av hyaluronsyra nedan.)

Torra ögon

Ett vanligt tillstånd som orsakas av att tårarna inte smörjer ögonen tillräckligt, antingen för att det inte finns tillräckligt av dem eller att deras kvalitet inte är tillräckligt bra.

Ögonhygien

God praxis för att ge dina ögon bästa möjliga och de mest behagliga förutsättningarna för att fungera.

Ferulinsyra

En organisk förening som finns i cellväggarna hos vissa växter. Den är rik på antioxidanter som vitamin A, C och E.

Hyaluronsyra

En molekyl som finns naturligt i kroppen och som, när den tillsätts i ögondroppar, hjälper till att återskapa de viskösa egenskaperna hos naturliga tårar och underlättar den naturliga blinkningsprocessen.

Intensiv pulsljusterapi

En behandling för vissa personer med torra ögon på grund av meibomisk körteldysfunktion. Använder intensivt pulserande ljus inställt på en specifik energi och frekvens för att stimulera meibomska körtlar och hjälpa dem att återställa sin funktion.

Glaukom

En ögonsjukdom som drabbar synnerven och långsamt påverkar synfältet på grund av för högt tryck i ögat.

Liposomer

Små molekyler med fosfolipidmembran som gör att de kan innehålla och transportera naturliga aktiva ingredienser. Liposomer kan användas i vacciner och andra metoder för läkemedels- eller medicintillförsel.

Makuladegeneration

Ett tillstånd där den centrala delen av näthinnan (gula fläcken) är skadad, vilket förvränger eller minskar din centrala synförmåga.

Meibomsk körteldysfunktion 

 Även känd som MGD. En blockering av meibomiska körtlar. De utsöndrar fett som hjälper till att smörja ögonen.

Meibomska körtlar

Små talgkörtlar i kanten av våra ögonlock som utsöndrar fett för att täcka våra ögon och hindra vattnet i tårarna från att avdunsta.

Oftalmolog

En läkare specialiserad på ögonvård, som kan diagnostisera och behandla ögonsjukdomar, utföra ögonoperationer och ordinera glasögon och kontaktlinser mot synproblem.

Optiker

En vårdperson specialiserad på primär synvård men som inte är läkare. Kan utföra syntest och synkorrigering, samt diagnostisera, behandla och hantera synförändringar.

Schirmer-test

Ett diagnostiskt test för att ta reda på om ögat producerar tillräckligt med tårar för att hålla det tillräckligt fuktigt. Testet genomförs enkelt med ett filterpapper som placeras lateralt över vardera nedre ögonlockskanten och som lämnas i ögat i cirka 5 minuter för att se hur många tårar ögat producerar.

Sjögrens syndrom

En autoimmun sjukdom med nedsatt avsöndring i bla. tår- och spottkörtlar som kännetecknas av bl a torra ögon och muntorrhet.

Steroider

Kemikalier som ofta används i läkemedel för att minska svullnad och inflammation.

Teträdsolja

Teträdsolja, eller melaleuca-olja, är en eterisk olja som kommer från bladen på det australiensiska teträdet. De har antibakteriella egenskaper och används ofta i hår- och hudprodukter.

Tårfilm 

Ögats yttre skikt är ett olje- eller lipidbaserat skikt, som hjälper till att minska avdunstningen av de naturliga tårarna.

Xanthangummi

Framställs genom att jäsa en kolhydrat (ett ämne som innehåller socker) med bakterien Xanthomonas campestris. Används ofta i ögondroppar för att hålla ingredienserna på plats.

VIKTIG ÖGONVÅRD FRÅN SANTEN

Titta igenom Santens produktsortiment för att hitta en lösning på ögonbehandling som passar dig och dina behov. Det finns en lösning som kan ge dig långvarig lindring vid ögontorrhet, blefarit och andra ögonsjukdomar.
ÄVEN I DETTA AVSNITT
Informationen på den här sidan ska inte ersätta läkares rekommendationer. Kontakta din läkare om du har någon fråga gällande hälsotillstånd, symtom eller behandlingar.