Hoppa till huvudinnehåll

Symtom på torra ögon

Symtomen på torra ögon uppstår när ögonen inte producerar tillräckligt mycket tårar, när tårarna avdunstar för snabbt, eller en kombination av båda. Dina tårar kanske inte heller är av rätt kvalitet (för vattniga och inte tillräckligt oljiga), eller så sprids de inte ut ordentligt över ögats yta.

Det finns många möjliga orsaker till symtomen på torra ögon. Om du känner att dina ögon är torra när du använder datorn, spelar tv-spel eller utför ett detaljerat arbete, kanske det beror på att du blinkar mindre och får färre tårar.

Torra ögon påverkar människor på olika sätt, och du kanske inte upplever alla de symtom som anges här. Förutom själva torrheten kan du även känna:

ÖMHET
TRÖTTA ELLER "TUNGA" ÖGON
SMÄRTA
BRÄNNANDE KÄNSLA
EN GRUSIG KÄNSLA (SOM OM DU HAR NÅGOT I ÖGAT)
VATTNIGA ÖGON

De här symtomen kan även vara orsakade av en infektion eller allergi som kräver en annan behandling, så det är viktigt att du träffar en ögonspecialist för att få rätt diagnos.

Torra ögon kan även påverka hur bra din syn fungerar. Synen kan ibland bli suddig, men det brukar gå över av sig själv eller bli bättre när man blinkar.

Det är viktigt att komma ihåg att även om dina ögon kan bli vattniga, kommer dessa vattniga tårar inte att minska torrheten i ögonen. För att komma tillrätta med dina torra ögon behöver du veta hur du ska behandla och förebygga symtomen med Ocutears® ögondroppar och goda vanor för ögonhälsa.

Det finns ett antal orsaker till torra ögon som kan kopplas till dina symtom. Läs vidare och lär dig mer om orsakerna till torra ögon.

VIKTIG ÖGONVÅRD FRÅN SANTEN

Titta igenom Santens produktsortiment för att hitta en lösning på ögonbehandling som passar dig och dina behov. Det finns en lösning som kan ge dig långvarig lindring vid ögontorrhet, blefarit och andra ögonsjukdomar.
ÄVEN I DETTA AVSNITT
Informationen på den här sidan ska inte ersätta läkares rekommendationer. Kontakta din läkare om du har någon fråga gällande hälsotillstånd, symtom eller behandlingar.